Dědictví

Zděděná nemovitost přináší zásadní otázku – co s ní?

Pokud ji nevyužijete pro vlastní bydlení, pak se nabízí tyto možnosti:

  • nechat si ji a mít ji „v záloze“ jen tak jako součást majetku
  • vytěžit z ní finance pronájmem či prodejem

K čemu se přiklonit, když chcete peníze?

Neexistuje univerzální odpověď, kterou by mohl následovat každý dědic – čerstvý majitel. Záleží na vašich možnostech a potřebách, parametrech dané nemovitosti i stavu realitního trhu atd.

Je to komplikované. Pokud si však vyjasníte vše, co popisuji v následujících bodech, dojdete ke konečnému rozhodnutí mnohem snadněji.

1. Vycházejte z tržní hodnoty nemovitosti

Než se pustíte do jakýchkoliv výpočtů ohledně toho, co se vám (ne)vyplatí, zjistěte, jaká je tržní hodnota vaší nemovitosti z dědictví. Nechte si vypracovat odborný odhad nemovitosti.

Nejste si jisti, zda se nastavená cena hodí i pro zvažování prodeje/pronájmu? Obraťte se na mě. Jakmile víte, na čem jste, dostanete se dál také v přemýšlení, zda můžete do domu investovat za účelem rekonstrukce a podobně.

2. Měli byste vůbec energii na pronajímání?

Pronajímání není výdělek „bez práce“. Solidního nájemníka neseženete (a neudržíte) bez vlastního solidního a spolehlivého jednání. O nemovitost, a potažmo dobré vztahy s nájemcem, se tedy musíte dobře starat – zařizovat, řešit, opravovat… A to bere spoustu času i energie. Zvládali byste to v kombinaci se všemi svými dalšími povinnostmi a aktivitami?

Samozřejmě berte v potaz také čísla. U pronájmu byste měli mít roční výnos cca 6 až 7 % (nejméně 5 %), aby jste o něm mohli říci, že se vám vyplatí = vydělá vám, kompenzuje náklady i změny v hodnotě nemovitosti a tvoří rezervu na nutnou údržbu.

3. S vyčkávací taktikou u prodeje buďte opatrní

Láká vás prodej, ale chcete s ním ještě počkat? Pozor na to. Ač mohou předpovědi odborníků vaši strategii podporovat, vývoj lokálního realitního, nebo hypotéčního trhu může nakonec udělat pořádnou čáru přes rozpočet. Tím spíš u oblastí, kde není o koupi až takový zájem.

Vyčkávání dává smysl (a trochu jistoty) ve vyhledávané lokalitě, kde poptávka dlouhodobě převyšuje nabídku. Tak jako tak ale nezapomeňte na to, že přibývající měsíce či dokonce roky se „podepisují“ na stavu nemovitosti a ukrajují z hodnoty. Investicím do oprav se nevyhnete.

A na závěr Vám dám jednu radu. Pokud chcete být v hledání ideálního řešení co nejdůkladnější, zajímejte se také o budoucnost obce nebo města, kde se zděděná nemovitost nachází. Zapátrejte v územních plánech a zjistěte, jestli se nechystají změny, které zvýší (nebo naopak sníží) atraktivitu lokality, a tím pádem i vaší nemovitosti.

 

 

Miroslav Šíma

tel:773 000 409